Köpinfo

Här har vi gjort en sammanställning för att svara på de vanligaste frågorna. Du är alltid välkommen med dina frågor!

VISNINGSRESA

Visningsresorna sker oftast med direktflyg till Alicante från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
Visningsresorna är rabatterade helpensionsarrangemang och samtliga arrangemang och transporter i Spanien ingår i resans pris. Principen är att ni betalar flygbiljetten. Vi står sedan för hotell, god mat ( dock ej för dryck) på bra restauranger, transporter och visningar. Kort sagt, ni är våra VIP-gäster! (Våra subventioner är begränsade till 2 personer/objekt)

RESOR FÖR HUSÄGARE

Flygtiden är ca 3 timmar. Avståndet från Alicante flygplats till Torrevieja är 40 Km. Även med buss kan man åka till Alicante.

MAS AMIGOS

För våra husägare och deras vänner har föreningen ”Mas Amigos” (fler vänner) bildats. Bland de många förmånerna man har som medlem kan nämnas rabatterade green fee-biljetter och bilhyror i Spanien. Tidskriften Bulletinen ges ut 6 ggr/år med tips om aktiviteter och nyheter såväl i Spanien som i Sverige.

BETALNINGSVILLKOR

Handpenningen 10% eller lägst 3000€ betalas i Spanien vid kontraktskrivningen. Resterande 40% till första betalningen betalas genom att Din bank transfererar aktuellt belopp i euro. Denna betalning erlägges normalt 30 dagar från kontraktsdatum. Följande delbetalningar erlägges enligt kontrakt på samma sätt. Köper Du ett inflyttningsklart hus gäller vanligen 10% i handpenning samt resterande 90% inom 30 dagar. (Andra upplägg kan förekomma)

Möbelinköp

Vår inflyttningsservice hjälper er med möbelinköp till olika möbelaffärer.
För komplement finns IkEA i Murcia ( 45 min ).

Spanskt personnummer

Alla måste skaffa NIE nummer vid köp av hus/lägenhet i Spanien. Det
gör man genom Spanska Ambassaden eller så hjälper vi till med det.

OMKOSTNADER VID KÖP

Beräkna kostnaden till ca 14-15% av köpeskillingen. I detta ingår: Spansk moms (IVA) 10%. Notariat- och lagfartskostnader samt avgifter för el- och vattenanslutning 4- 6%. Plus Valia (värdestegringsskatt) ca 200- 400€. Avgift till juridiskt ombud som förbereder lagfarten och är behjälplig med tolktjänst hos spansk notarie ca 600€ samt adm. kostnader ca 300€ och inflyttningskostnader ca 500€.

ÅRLIGA DRIFTSKOSTNADER

En bostad i Spanien är betydligt billigare i drift än i Sverige. För ett radhus med 2 sovrum kan årskalkylen se ut på följande sätt och då är el- och vatten­konsumtion för ca 10 veckors boende under olika årstider inkluderat:
 

El och vatten350€
Hemförsäkring200€
Juridiskt ombud150€
Urbanisationsavgift400€
Spanska skatter400€
Totaltca 1500€

VÄRDESTEGRINGSSKATT

Denna skatt kallas Plus Valia (se även omkostnader vid köp). Vid varje fastighetsförvärv tar kommunen ut ett engångsbelopp – värdestegringsskatt. Denna bestäms oberoende på hur mycket mark-värdet har stigit sedan senaste taxeringen. Skatten för våra hustyper kan variera mellan 0,5-2% av värdestegringen och erläggs endast en gång efter tillträdet.
 

BYGGYTOR

I Spanien räknar man ofta byggytor i yttermått, vilket innebär att innermåtten kan vara 3-4% mindre. Terrasser och balkonger under tak ingår i byggytan. Angivna trädgårds och terrassytor kan också variera beroende på husets läge, nivåskillnader etc.

Hyrbil

Kostar 1.500- 2.000 /vecka. Beroende på antal veckor och vilket hyrföretag.

UTHYRNING

Uthyrning av radhus och lägenheter är möjlig året om, efterfrågan är naturligtvis störst under sommar- månaderna juni – september. Hyresintäkterna kan variera mellan 250 – 600 € /v beroende på säsong och storlek på fastigheten. Många familjer får sina resor och driftkostnader betalda genom att hyra ut. MasAmigos tar hand om uthyrningen för den som så önskar.

TAXERINGSREGLER

För den svenska deklarationen gäller numera att privatbostad i utlandet inte är avgifts- eller skattepliktig (www.skatteverket.se).

INFLYTTNINGSSERVICE

Det är viktigt att vara medveten om att de sista detaljerna på ett hus kanske inte alltid är klara vid inflyttning. Vissa småjusteringar kanske behövs göras och Du får då hjälp av vår personal i Spanien. De hjälper Dig också med att öppna bankkonto, teckna kontrakt för el och vatten, förbereda lagfart, teckna hemförsäkring m.m.

MÖBELINKÖP/VITVARUINKÖP

Flera flyttfirmor åtar sig transport från Sverige. Vi rekommenderar dock att Ni köper möbler i Spanien. De håller hög kvalitet till rimliga priser och finns för de flesta smakriktningar. Vår servicepersonal hjälper Er med inköp av möbler och vitvaror. Vill Ni ha vitvarorna på plats innan inflyttning så ordnar vi det.

Lån i bank i Spanien

Lån är möjligt upp till 70% av värdet på köpet.
Försäkring 350€
Utvärdering 300€
Uppläggningskostnad 1 000- 3 000 €
Ränta 2,40-2,60 %
På 20 års lån är månadskostnaden 500-600 € vid lån på 100 000 €
Samtliga uppgifter här kan förstås variera

Våra kunniga medarbetare på den spanska marknaden har bred erfarenhet av att förmedla hus och lägenheter i Spanien.

Ansvarig webbutvecklare